Снимка: БТА

Русия свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с операцията на киевските власти в Югоизточна Украйна, съобщи пресслужбата на постоянното представителство на Русия в ООН, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Русия свиква открито заседание в Съвета за сигурност във връзка с наказателната операция на Киев", заяви представителството. Според източник на агенцията заседанието може да започне още тази вечер.

Още по темата
Това ще бъде 13-ата среща от началото на украинската криза. Нито една от предишните официални срещи и консултативни заседания не доведоха до приемане на обща позиция на Съвета по този въпрос, посочва Франс прес.

Украйна предприе днес на зазоряване военна операция срещу бастиона на проруските сепаратисти Славянск. Киев загуби двама войници и предизвика гневна реакция на Русия, която заяви, че с тези си действия Украйна върви към катастрофа.

В южния украински град Одеса проруски активисти нападнаха привърженици на киевските власти, в резултат на което десетина души бяха ранени, посочи Франс прес, цитирана от БТА.

Според кореспондент на ИТАР-ТАСС обаче сблъсъците са били провокирани от около хиляда и петстотин радикално настроени привърженици на киевските власти и ултраси на местния футболен клуб "Черноморец".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase